چگونه میتوان حقایق مهم تغذیهی عسل را نادیده گرفت در حالیکه تلاش میکنیم بفهمیم عسل از چه چیزی ساخته شده و مزایای آن چیست؟ در ادامه اطلاعاتی در این راستا آورده میشود:
- کربوهیدراتهای ساده
عسل یک منبع غنی از کربوهیدرات ساده است. شهد خود عمدتا از ساکاروز و آب تشکیل شده است. زنبورها با افزودن آنزیمهایی که ترکیبات شیمیایی اضافی ایجاد میکنند، ساکارز را به فروکتوز و گلوکز تبدیل کرده و سپس آب را تبخیر میکنند و محصول نهایی در برابر خراب شدن مقاومت است.
- قند طبیعی
80٪ عسل قند طبیعی و عمدتا فروکتوز[1] و گلوکز[2] است.
با توجه به سطح بالای فروکتوز، عسل شیرینتر از شکر دانهریز است.
- مقدار آب
18% عسل آب است.
بیشتر زنبورداران بر این باورند که هرچه آب عسل کمتر، کیفیت عسل بهتر.
- مواد معدنی و ویتامینها
2٪ عسل را مواد معدنی، ویتامینها، گردهها و پروتئینها تشکیل میدهند.
عسل حاوی مواد معدنی طبیعی و ویتامینهاییست که به متابولیسم کلسترول نامطلوب و اسید چرب در اندامها و بافتها کمک میکند و از این رو از چاقی جلوگیری کرده و باعث ارتقای سلامت میشود. ویتامینهای موجود در عسل ویتامین B6، تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و برخی اسید آمینههای خاص هستند. مواد معدنی موجود در عسل عبارتند از کلسیم، مس، آهن، منیزیم، منگنز، فسفر، پتاسیم، سدیم و روی. عسل مانوکا دارای هدایت الکتریکی بالاتر از عسل معمولی است، در یک روش اندازهگیری مواد معدنی عسل حدود 4 برابر عسل گلهای عادی است. هرچه هدایت الکتریکی بالاتر باشد، کیفیت عسل بهتر است.
- آنتیاکسیدانها
یکی از دلگرمکنندهترین حقایق تغذیهای عسل (شیرینکننده طبیعی) این است که غنی از اسید های فنولی و فلاونوئیدها است، که منبع آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند و فاقد چربی و کلسترول است!
- کالری
یک قاشق غذاخوری از عسل طبیعی حاوی 64 کالری است. هر 100 گرم عسل طبیعی حاوی حدودا 304 کالری می باشد . در مقابل آن مقدار کالری حدود 390کالری در هر 100 گرم است.
- شاخص گلیسمی
عسل شاخص گلیسمی (GI) سلامت دارد ، بدینمعنی که قندهای آن میتوانند به تدریج به جریان خون جذب شوند تا هضم غذا را بهبود ببخشند. باید سعی کنیم از خوردن بیش از حد مواد غذایی حاوی انسولین بالا جلوگیری کنیم زیرا موجب افزایش انسولین در بدن ما می شود. در نتیجه پانکراس برای متابولیسم ناگهانی افزایش قند خون تحریک میشود.